Ce trebuie să ştiţi despre ceasurile Water Resistant

Pentru că suntem în toiul verii, se cuvin câteva informaţii despre ceasurile rezistente la apă. Primul lucru care ar trebui menţionat ar fi faptul că nu toate ceasurile pe care scrie că sunt Water Resistant rezistă la o scufundare în piscină.

revizie rolex submariner

Rolex Submariner

Ce reprezintă marcajele de pe cadran?

Pe lângă rezistenţa la apă, este importantă şi adâncimea sau presiunea pentru care s-a făcut acest test al etanşeităţii. Marcajele de pe cadran sunt cele de mai jos.

  • 3 atm (30 m) – Rezistenţă la stropi de ploaie sau stropiri accidentale. Ceasul nu oferă rezistenţă în cazul unui duş sau în cazul scufundării în apă. Câteva exemple de ceasuri rezistente la 3 atm:
  • 5 atm (50 m) – Ceasul poate fi folosit și pentru sporturi acvatice precum rafting, pescuit sau înot. Nu oferă rezistenţă pentru activităţi precum snorkeling-ul. Câteva exemple de ceasuri rezistente la 5 atm:
  • 10 atm (100 m) – Ceasul poate fi folosit pentru înot, snorkeling şi alte sporturi acvatice. Nu poate fi folosit pentru scufundări. Câteva exemple de ceasuri rezistente la 10 atm:
  • 20 atm (200 m) – Ceasul poate fi folosit pentru sporturi acvatice şi scufundări.
  • 30 atm (300 m) – Ceasul poate fi folosit pentru toate tipurile de sporturi acvatice, inclusiv scufundări la mare adâncime. Un exemplu de ceas din magazinul nostru, rezistent la 30 atm:

ceas-water-rezistant

Aşadar, adâncimea exprimată în metri (ex: 30 de metri) nu reprezintă un indicator real că acel ceas poate funcţiona la 30 de metri sub apă. Acest lucru se întâmplă deoarece pentru a obţine această certificare, ceasurile sunt supuse un test singular, în care se foloseşte doar presiune statică. În cazul unei scufundări în piscină poate se poate crea o suprapersiune asupra ceasului. Mai mult, în timp se pot degrada şi garniturile care asigură etanşeitatea capacului.

Cum se testează etanşeitatea unui ceas?

Noi folosim un aparat pentru testat etanşeitatea care funcţionează pe un principiu foarte simplu. Introducem carcasa ceasului în aparatul sigilat ermetic, o supunem la presiunea pe care o dorim şi apoi scufundăm ceasul în lichid. Dacă nu este etanşă, aerul care iese din carcasă va forma bule care vor ieşi la suprafaţă.

În concluzie, dacă plănuiţi un concediu la malul mării, trebuie să vă asiguraţi că şi ceasul ştie să înoate :)

Descoperiți cele mai populare ceasuri din magazinul nostru în funcție de rezistență la apă: