Cuervo y Sobrinos este mai mult decât un simplu brand de ceasuri. Este o bucățică din istoria Havanei și o rememorare a atmosferei din Cuba de altădată.

Povestea Cuervo y Sobrinos începe în anul 1882, atunci când familia Cuervo deschide un butic de bijuterii pe Cale San Rafael, în Havana. Cu timpul, aceștia încept să producă și ceasuri. Pe lângă propriile creații, Cuervo y Sobrinos a distribuit și vândut cele mai importante branduri din industria ceasurilor. Familia a căpătat atât de mult renume încât multe branduri prestigioase au gravat numele Cuervo y Sobrinos pe cadranele propriilor ceasuri.

Începând cu anul 1920, afacerea s-a extins și în Europa, iar în anul 1930 este inaugurat sediul din La Chaux-de-Fonds, în centrul producției elvețiene de ceasuri. Între timp, buticul din Havana devenise o destinație populară pentru personalități ca Einstein, Churchill, Hemingway, Clark Gable sau Pablo Neruda.

În urma revoluției din Cuba, brandul a rămas inactiv timp de 40 de ani. A fost relansat în 2002, însă de data aceasta producția se desfășoară exclusiv în manufactura elvețiană de pe malul lacului Lugano din Elveția. Fiecare pas al procesului de fabricație trece printr-un proces continuu și strict de control al calității, în care toate componentele sunt pregătite cu meticulozitate înainte ca ceasul să părăsească linia de producție.

Prima întâlnire cu Cuervo y Sobrinos a fost la Baselworld și modelele lor mi-au atras atenția din prima secundă. Mi-a plăcut design-ul clasic al ceasurilor, care le conferă o notă elegantă, dar fără a le face demodate, ci din contră, care le pune în evidență. Modelele din colecția „Prominente” sunt printre puținele ceasuri dreptunghiulare care mă atrag. Este o plăcere să admiri suprafețele lucioase și muchiile acestora.

Tot atunci am aflat si despre o tradiție care transformă achiziția unui ceas într-un adevărat ritual, de care doar un client Cuervo y Sobrinos se poate bucura. Fiecare client primește cadou un humidor de lux pentru trabucuri.

Modelele și atmosfera creată de Cuervo y Sobrinos mi-au rămas mult timp în minte după vizita de la Baselworld, așa că am făcut tot posibilul pentru a aduce brandul în România. Astfel, începând de luna trecută, Horologer este distribuitor exclusiv pentru ceasurile Cuervo y Sobrinos în România. Pe lângă modelele aflate în magazin, oricare alt ceas poate fi adus la comandă, în termen de 10 zile.


Black Friday se apropie cu paşi repezi, aşa că suntem pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte pregătirile!

Anul ăsta pornim cronometrul reducerilor vineri, 17 noiembrie, la 00:00.

Am pregătit reduceri de până la 44% la toate produsele din magazin. Cea mai mare reducere este de 1065 de lei, la unul dintre ceasurile elveţiene foarte căutate de clienţii noştri.

În plus, am pregătit şi un stoc de modele noi, special pentru Black Friday. Vom avea câteva zeci de modele noi ale brandurilor Grovana şi Mondaine.

Aşa că fiţi pregătiţi, începem fix la miezul nopţii!


Elveția a fost întotdeauna asociată cu ceasurile de înaltă calitate și în timp, marca “Swiss Made” a devenit sinonimă cu valori precum: seriozitate, calitate și punctualitate. Aproape 90% dintre ceasurile produse în Elveția sunt quartz, iar restul de 10% sunt ceasuri mecanice care valorează mai mult de jumătate din totalul exporturilor.

Dar ce înseamnă mai exact un ceas “Swiss Made”?

Începând de la 1 ianuarie 2017, pentru ca un ceas să poată purta marca “Swiss Made”, trebuie să îndeplinească trei condiții:

  • Cel puțin 60% din costurile de producție ale ceasului trebuie să fie din Elveția.
  • Cel puțin 50% din componentele ceasului (ca valoare) trebuie să fie din Elveția și cel puțin 60% din producția mecanismului trebuie să fie generată în Elveția.
  • Dezvoltarea ceasurilor “Swiss Made” trebuie făcută exclusiv în Elveția.

 

Care sunt avantajele unui ceas elvețian?

Calitatea fără compromisuri. Ceasurile elvețiene folosesc materiale de calitate, începând cu piesele mecanismului și până la oțelul inoxidabil de calitate superioară, geamuri de safir sau curelele din piele veritabilă. Pe lângă aceste plusuri, companiile renumite au şi un proces riguros de control al calității. În ceea ce privește ceasurile elvețiene, sunt aproape inexistente cazurile în care un ceas nu funcționează corespunzător în perioada de garanție.

Costurile mici ale consumabilelor. Știați că geamurile, curelele și coronițele sunt catalogate drept consumabile în industria orologeră? Pe parcursul duratei de funcționare a unui ceas, aceste piese pot fi schimbate o dată sau de mai multe ori. Avantajul Ceasurile elvețiene este că nu folosesc piese sau consumabile atipice, care să nu poată fi procurate de client decât de la brandul producător.

Mecanisme fiabile. Spre deosebire de alte tipuri de mecanisme, cele elvețiene sunt fiabile, servisabile, iar piesele sunt ușor de procurat. Calitatea mecanismelor permite o servisare corespunzătoare, spre deosebire de tendința „modernă” a mecanismelor capsulate, care nu permit decât înlocuire în cazul unui defect.

Piese durabile. Spre deosebire de restul ceasurilor, brandurile elvețiene de ceasuri furnizează piese de schimb pentru încă zece ani după ce producția unui model se oprește, iar service-urile sunt obligate prin contract să ajute clienții cu un ceas în post-garanție. Astfel, nu se ajunge în situația în care un client trebuie să renunțe la un ceas care nu mai poate fi reparat din cauza lipsei unei anumite piese.


Banca Transilvania lansează împreună cu Mondaine primul ceas contactless din România, cu ajutorul căruia se pot face plăţi atât în ţară, cât şi în străinătate, înlocuind cardul clasic. Acesta a fost prezentat în premieră, în cadrul evenimentului Techsylvania.

ceas contactless mondaine

Modelele disponibile pentru BT contactless sunt: Classic-Ladies, Classic-Men şi Premium Unisex. Ceasurile vor putea fi comandate online, pe site-ul BT sau în oricare dintre sediile Băncii Transilvania. În funcţie de modelul ales, preţurile acestora variază între 1.090 lei şi 1.690 lei. Livrarea ceasului se face în una din sucursalele BT, unde va fi activată şi cartela contactless ce va fi inserată în cureaua ceasului.

Parteneriatul între BT şi Mondaine vine ca o urmare a proiectelor similare derulate de producătorul elveţian în alte ţări. Mondaine promovează un design simplu, elegant, clasic, inspirat de cel al ceasurilor din gările elveţienie.

Modele de ceasuri Mondaine similare cu cele lansate de Banca Transilvania puteţi găsi şi în magazinul nostru online.


Anul trecut am vizitat Baseworld pentru a lua pulsul industriei conectându-ne direct la inima orologeriei elveţiene. Unul dintre scopurile vizitei a fost acela de a discuta cu producătorii pentru a oferi clienţilor noştri un ceas care să fie în ton cu valorile după care ne ghidăm. Iar aceste valori s-au potrivit instant cu ceea ce oferă ceasurile Election.

ceasuri-election-featured

Election este un brand elveţian cu tradiţie care a fost atestat pentru prima dată în 1901. La momentul respectiv, fabrica Election era recunoscută drept fiind una dintre cele mai moderne fabrici din La Chaux-de-Fonds.

Linia de ceasuri Election a fost relansată de mai puţin de un an. Acesta este motivul pentru care momentan nu sunt foarte multe informaţii pe internet cu privire la acest brand. Însă Grovana, un alt producător elveţian care şi-a construit renumele oferind ceasuri cu raport foarte bun preţ-calitate, lucrează din răsputeri pentru ca brandul Election să prindă din nou aripi.

În Basel am discutat despre procesul de producţie al ceasurilor Election chiar cu domnul Christopher Bitterli, actualul CEO Grovana, fiul fondatorului.

election-heritage-2

Pe lângă aspectul plăcut al ceasurilor, am fost impresionaţi şi de calitatea materialelor folosite. Toate ceasurile au geam de safir şi carcasă construită din oţel inoxidabil antialergic 316L. Modelele placate cu aur sau alte metale sunt placate PVD, tehnică ce oferă rezistenţă superioară celorlalte metode. Cu excepţia curelelor de silicon, toate curelele sunt confecţionate din piele veritabilă.

Toate ceasurile au mecanism elveţian produs de Ronda. În cazul mecanismelor cronograf, calibrul 5030D de la Ronda este de multe ori mai apreciat decât mecanismele folosite de rivalii de la ETA pentru branduri mai reputate. Bineînţeles, toate ceasurile beneficiază de doi ani garanţie pentru mecanism.

ceasuri-election-swiss

Însă marele atu este preţul accesibil. Studiind celelalte oferte de pe piaţă, am constatat că este foarte greu să găsim un ceas cu mecanism elveţian, cu carcasă din oţel inoxidabil şi cu geam de safir, la preţuri apropiate de cele ale gamei Election.

După cum spuneam, a fost o potrivire perfectă între ceea ce căutam noi şi ceea ce detalia domnul Biterrli despre ceasurile Election. Aşadar, am decis ca primul brand din portofoliul Horologer să fie un brand cu tradiţie, care să ofere calitatea fără compromisuri la un preţ accesibil.

Vă invităm să descoperiţi modelele Election în magazinul nostru online, dar şi în showroom.


Pe 25 martie 2015 am deschis pentru prima dată uşa service-ului din Calea Dorobanţilor nr. 216. La început am luat în calcul multe posibilităţi, dar nu ne-am gândit tocmai la cea mai favorabilă dintre ele: să crească atât de mult numărul de clienţi de la lună la lună.

horologer-final

La fiecare final de lună trăgeam concluzia că aceea a fost cea mai bună lună de până atunci, doar pentru a trage aceeaşi concluzie o lună mai târziu. Încă un lucru care ne bucură enorm este că niciun client nu a plecat nemulţumit de la noi. Ştim că prin natura activităţii avem de-a face cu clienţi exigenţi, însă până acum ne-am înţeles de minune. Clienţii au înţeles că dacă am întârziat cu un deadline, am întârziat tocmai din dorinţa de a face fiecare ceas să funcţioneze perfect.

Un lucru pe care îl regretăm este că nu avem timp să povestim pe blog sau pe pagina de Facebook atât de multe pe cât ne-am dori. Au trecut foarte multe ceasuri interesante pe la noi, culminând cu un model unicat în lume, un ceas cu gyrotourbillon de la Frank Muller, pe care l-am reparat chiar înainte să plecăm la Baselworld.

Le mulţumim clienţilor care au încredere în noi, şi promitem că vom păstra standardele la fel de înalte şi pe viitor.


Se aproprie martie şi un ceas este unul dintre cadourile demne de luate în seamnă. Însă pentru bărbaţi, alegerea unui ceas de damă poate fi o misiune destul de dificilă. Aşa că încercăm să venim în ajutor cu câteva sfaturi demne de luat în calcul.

Ceas quartz sau automatic?

În primul rând, trebuie să decidem dacă ar fi mai potrivit un ceas quartz sau unul automatic. Dacă este prima achiziţie, ar fi mai indicat un ceas quartz. În felul acesta nu vor fi probleme, chiar dacă ceasul va fi purtat mai rar din cauză că nu este întocmai pe placul posesoarei. În acelaşi timp, ceasul quartz are o abatere mult mai mică, de ordinul sutimilor de secundă pe zi, decât cel automatic (secunde pe zi).

chopard-dama

Un ceas automatic trebuie purtat cât mai des pentru a funcţiona în parametri, aşa că recomandarea noastră este ca decizia cumpărării să fie făcută în tandem. Alegerea unui ceas automatic este mai complicată, aşa că vom aborda acest subiect cu altă ocazie.

Curea din piele sau brăţară metalică?

De cele mai multe ori, greutatea ceasului este lucrul care dictează dacă acesta va fi purtat zilnic sau nu, aşa că ţineţi cont de acest lucru. Dacă doriţi un ceas uşor, elegant, alegeţi unul cu curea din piele cu prindere pe telescop şi cu cât mai puţine strasuri. Mai jos puteți regăsi diverse modele din magazinul nostru:

 

Dacă greutatea nu este o problemă, şi ceasurile cu brăţară metalică sau ceramică sunt o alegere bună pentru un ceas purtat zilnic. Trebuie să luați însă în calcul că o brăţară atipică va trebui înlocuită cu una identică.

Cadran rotund, oval sau dreptunghiular?

Forma cadranului depinde strict de preferinţe. Însă de ea depinde şi forma geamului. În cazul unui accident, un geam clasic, rotund, va fi mai ușor de înlocuit decât unul oval sau bombat

Atenţie la strasuri!

Pietricelele din jurul cadranului atrag mai repede atenţia şi sugerează ideea de premium. Însă trebuie să luaţi în calcul faptul că dacă în timp una dintre ele se va desprinde şi va fi piedută, tot aspectul ceasului este compromis.

cartier-dama

Este important să ţinem cont de aceste sfaturi pentru a face o alegere în cunoștință de cauză și pentru a ști la ce să ne așteptăm de la un model de ceas pe parcursul vieții acestuia.

Şi nu în ultimul rând, din moment ce vorbim despre ceasuri quartz, vă recomandăm ca după doi ani de funcţionare, să aveţi în vedere schimbarea bateriei. Chiar dacă ceasul mai funcţionează, lichidul din baterie se poate vărsa, iar acest lucru poate fi fatal pentru întreg mecanismul.

Sperăm că acest articol v-a fost de folos şi vă invităm să vă abonaţi la newsletter pentru a primi prin email mai multe sfaturi şi informaţii.


Acesta este primul episod dintr-o serie de articole în care ne propunem să facem o clasificare a ceasurilor de mână în funcţie de mecanism. Sperăm ca oricine citeşte aceste articole să poată înţelege modul de funcţionare al unui ceas, să poată distinge între diverse tipuri de mecanisme şi să-şi poată forma o opinie în cunoştinţă de cauză în eventualitatea unei achiziţii.

Primul episod este şi cel mai lung. Explicaţia pentru ceasul mecanic este mai detaliată, pentru că odată înţeleasă, vor fi mult mai uşoare explicaţiile pentru celelalte ceasuri.

Ceasul mecanic

Ceasul, aşa cum a fost inventat el, cu cel mai simplu tip de mecanism. Este cel care trebuie întors de la coroniţă la intervale regulate de timp. Rotirea coroniţei încarcă un arc care apoi transmite puterea din roată în roată, de la roata cea mai mare la roata cea mai mică. O componentă numită „balans” reglează precizia ceasului. Apoi ne putem imagina trei roţi: una mare, care se va roti cel mai încet, una mijlocie şi una mică. Una dintre roţi va contoriza ora, alta minutele şi cea mai mică secundele. Acestea transmit mişcarea sub cadran, unde sunt alte roţi care mişcă acele indicatoare (orar, minutar, secundar).

ceas-mecanic-buzunar

Asta este tot ce trebuie ştiut. Ar mai trebui menţionate şi rubinele, care au rolul de a micşora uzura şi sunt montate în locurile în care forţa de frecare între două componente metalice ar fi prea mare. Rubinele sunt de fapt diamante industriale aşa că valoarea ceasului nu creşte în funcţie de câte rubine are. Am cunoscut persoane care credeau că un ceas cu 21 de rubine ar trebui să fie mai scump decât unul cu 17. Evident, nu este aşa.

În mare, acesta este principiul pe baza căruia ceasurile mecanice au funcţionat de când s-au inventat şi până acum. În timp mecanismele doar şi-au îmbunătăţit precizia şi au fost miniaturizate. Dacă explicaţia noastră nu este lămuritoare, puteţi vedea videoclipul de mai jos. Are 10 minute şi este filmat în 1949. Este mai bun decât multe din zilele noastre şi după cele 10 minute, nelămurirea va dispărea cu siguranţă.


Tissot a publicat un top cu cele mai bine vândute modele din această vară. Ceasurile lor sunt la mare căutare, aşa că ne-am propus să prezentăm pe larg acest top mai jos:

1. Tissot Chemin des Tourelles Squelette

Pe primul loc se află un ceas care poartă numele străzii pe care a fost construită fabrica Tissot în 1907, fabrică ce funcţionează şi astăzi la aceeaşi adresă. Este vorba despre un ceas tip skeleton, cu mecanism ETA 6497-1 cu rezervă de mers de 46 de ore. Carcase este din inox, geamul din safir iar indicatoare numerice folosesc cifre romane.

tissot-chemin-des-tourelles-squelette

2. Tissot Couturier Cronograph

Tissot Couturier este un ceas cronograf cu mecanism ETA G10.211, un model care a trecut şi pe la noi prin service pentru o polişare. Deşi umblă vorba că mecanismele ETA G10.211 folosite de Certina sunt mai reuşite, Tissot Couturier impresionează în primul rând prin design.

tissot-couturier

3. Tissot V8 Quartz

După cum spune şi Tissot, acest ceas este ca un motor V8 pentru încheietură. Sub capotă se găseşte acelaşi mecanism ETA G10.211 ca şi la Tissot Couturier. Probabil că ideal ar fi ca ceasul să toarcă la volanul unei maşini puternice. De preferat cu motor V8 :)

tissot-v8

4. Tissot Quickster Unisex

Un ceas simplu, care dovedeşte că nu numai complicaţiile pot face succes în lumea ceasurilor. Ceasul are un mecanism quartz ETA F06.111, carcasă din inox, geam de safir şi brăţară din material textil. Poate fi potrivit drept accesoriu zilnic, atât pentru domni, cât şi pentru doamne şi domnişoare.

tissot-quickster

5. Tissot T-Touch Expert Solar – Tony Parker Edition 2014

Ultimul loc din top este ocupat de reuniunea dintre o vedetă Tissot şi vedeta echipei de baschet San Antonio Spurs. Fiind un ceas care se vrea la fel de dinamic precum Tony Parker, îşi obţine energia şi de la soare, are carcasă din titaniu şi o mulţime de funcţii: touch screen, barometru, alarmă, altimetru, busolă şi posibilitatea de a seta mai mule fusuri orare.

tissot-t-touch-tony-parker

Dacă ar fi să aleg dintre cele cinci ceasuri aş oscila între design-ul lui Tissot Couturier şi funcţionalitatea T-Touch-ului. Ce ceas aţi alege dintre cele cinci?


Pentru că suntem în toiul verii, se cuvin câteva informaţii despre ceasurile rezistente la apă. Primul lucru care ar trebui menţionat ar fi faptul că nu toate ceasurile pe care scrie că sunt Water Resistant rezistă la o scufundare în piscină.

revizie rolex submariner

Rolex Submariner

Ce reprezintă marcajele de pe cadran?

Pe lângă rezistenţa la apă, este importantă şi adâncimea sau presiunea pentru care s-a făcut acest test al etanşeităţii. Marcajele de pe cadran pot fi:

  • 3 atm (30 m) – Rezistenţă la stropi de ploaie sau stropiri accidentale. Ceasul nu oferă rezistenţă în cazul unui duş sau în cazul submersiei în apă.
  • 5 atm (50 m) – Ceasul poate fi folosit pentru pescuit sau înot. Nu oferă rezistenţă pentru activităţi precum snorkeling-ul.
  • 10 atm (100 m) – Ceasul poate fi folosit pentru înot, snorkeling şi alte sporturi acvatice. Nu poate fi folosit pentru scufundări.
  • 20 atm (200 m) – Ceasul poate fi folosit pentru sporturi acvatice şi scufundări.

ceas-water-rezistant

Aşadar, adâncimea exprimată în metri (ex: 30 de metri) nu reprezintă un indicator real că acel ceas poate funcţiona la 30 de metri sub apă. Acest lucru se întâmplă deoarece pentru a obţine această certificare, ceasurile sunt supuse un test singular, în care se foloseşte doar presiune statică. În cazul unei scufundări în piscină poate se poate crea o suprapersiune asupra ceasului. Mai mult, în timp se pot degrada şi garniturile care asigură etanşeitatea capacului.

Cum se testează etanşeitatea unui ceas?

Noi folosim un aparat pentru testat etanşeitatea care funcţionează pe un principiu foarte simplu. Introducem carcasa ceasului în aparatul sigilat ermetic, o supunem la presiunea pe care o dorim şi apoi scufundăm ceasul în lichid. Dacă nu este etanşă, aerul care iese din carcasă va forma bule care vor ieşi la suprafaţă.

În concluzie, dacă plănuiţi un concediu la malul mării, trebuie să vă asiguraţi că şi ceasul ştie să înoate :)