Cum puteţi strica un ceas

Au trecut multe ceasuri stricate pe la noi, aşa că avem ceva experienţă în ceea ce priveşte tehnicile comune prin care acestea pot fi stricate. Pornim de la premisa că avem un ceas quartz care a rămas fără baterie. Îl ducem la un ceasornicar pentru un schimb de baterie, ce se poate întâmpla rău?

Într-un cuvânt, foarte multe. Această simplă operaţiune poate fi mortală pentru un ceas dacă nu este făcută de cine trebuie. În primul rând, este foarte important modul în care capacul ceasului este desfăcut. Cele fixate prin presare pot fi desfăcute cu ajutorul unei unelte care seamănă cu un cuţit. Dacă ceasornicarnul nu are experienţă, poate zgâria capacul sau carcasa ceasului atunci când forţează. Pentru capacele cu filet, noi folosim două prese speciale cu adaptoare în funcţie de diametrul capacului.

horologer_dotari-6

Presupunând că trecem cu bine de prima etapă, schimbul bateriei se face întotdeauna cu penseta sau cu mânuşa. Dacă bateria se plasează direct cu mâna, mecanismul fin al ceasului poate fi influenţat de urme de grăsime, lăsate de degete, care în timp oxidează.

Bun, am făcut aceste două operaţiuni corect şi am scăpat. Nu este chiar aşa, fixarea capacului este pasul în care cei mai mulţi dau greş. Între carcasă şi capac, există o garnitură de cauciuc care asigură etanşeitatea ceasului. Am văzut foarte multe ceasuri cu garnitura strangulată. Acest lucru înseamnă un ceas neetanş iar în acest caz o submersare în apă este fatală.

Aşa că cele mai multe ceasuri ajung la noi după ce “am fost cu el la un ceasornicar, mi-a schimbat bateria şi după două luni ceasul s-a oprit”.

Pe lângă grija pe care o acordăm acestei proceduri, noi am luat decizia de a folosi numai baterii renata. Cel mai bun sfat pe care vi-l putem da este să înlocuiţi bateria ceasului dumneavoastră doar la un ceasornicar în care puteţi avea încredere. Un schimb de baterie nu este atât de simplu pe cât pare.

baterii-renata-1